Nopeasti muuttuvassa ja alati yllättävässä liiketoimintaympäristössä yrityksiltä kysytään jatkuvaa uudistumistahtoa. Kasvuryhmän vertaissparrauksessa uudistuminen osoittautuu kerta toisensa jälkeen kestävän kasvun välttämättömäksi edellytykseksi. Miten uudistuminen näkyy kasvuryhmäläisten liiketoiminnan ja johtamisen arjessa? Millaisia näkemyksiä vertaisyhteisössämme on uudistumiskulttuurin rakentamisesta?
Uudistuminen on luopumista.
Liiketoiminnassa on usein läsnä suuret tunteet. Monessa yrityksessä on rakkaita lempilapsia, arvokkaita historian jäänteitä ja läheisiä pitkäaikaisia asiakassuhteita. Aiemmat polvet ja menneet vuodet ovat rakentaneet jotakin, jota haluaa vaalia. Uudistumisen tiellä on kuitenkin tehtävä valintoja, jotka vievät kohti kasvutavoitteita. Jos itselle rakas ja merkityksellinen liiketoiminnan tai organisaation osa ei rakenna uutta kasvua, kannattaako sitä silloin pitää mukana?
Uudistuminen on oikeita henkilöitä oikeissa rooleissa.
Uudistumiskyky on pohjimmiltaan ihmisten ominaisuus. Yrityksen uudenlaista kasvua luotsaamaan kannattaakin ottaa tulevaisuuslähtöisiä ja avarakatseisia ihmisiä. Jos henkilön tehtävä on hioa nykyisen liiketoiminnan kannattavuutta, onko hänellä silloin tarpeeksi innovatiivisuutta ja avarakatseisuutta hurjan kasvun rakentamiseen? Yritys tarvitsee erityylisiä henkilöitä eri tehtäviin.
Uudistuminen on arvojen tarkistusta ja hyödyntämistä.
Yrityksen arvot ja kulttuuri muodostavat pohjan, jolta yritys ponnistaa kasvuun. Arvopohjansa päälle yritys rakentaa omaa tarinaansa. Siksi jokaisessa yrityksessä pitää tiedostaa oma arvopohja ja tunnistaa sieltä elementit, joiden päälle voi rakentaa tarinaa uudenlaisesta kasvusta. Miten vaikkapa vahvasti perinteeseen nojaava perheyritys voi hyödyntää historiaansa ja arvojaan, jotta se voi luopua vanhasta ja antaa tilaa uudelle?
Uudistuminen on joustavuutta.
Tulevaisuutta voi ennakoida muttei täysin ennustaa. Kun aidosti hyväksyy epävarmuuden, sitä pystyy myös hyödyntämään liiketoiminnassa ja näkemään siinä kasvumahdollisuuksia. Tulevaisuuteen varautuminen onkin pitkälti valppautta tunnistaa muutoksen merkkejä ja rohkeutta joustaa suunnitelmista tilanteen niin vaatiessa. Joskus on hyvä laittaa pakki päälle ja hakea uutta suuntaa. Silloin voi löytää uusia antoisia reittejä kohti kasvutavoitteita.
Uudistumistahtoa ja systemaattista kasvuaihiotyötä – tutustu Kasvuryhmän menetelmään ja hyödynnä muutosten mahdollisuudet