Esimerkki ekosysteemistä: Kilpailuetua reilusta datataloudesta
Alustatalouden jätit ovat menestyneet nykyisillä markkinoilla omistamalla dataa ja myymällä sitä kuin raaka-ainetta konsanaan. Samaan aikaan kuluttajilta tulee selkeä viesti, että he eivät luota yritysten tapaan käsitellä dataa. Heillä ei myöskään ole riittäviä mahdollisuuksia arvioida, mitkä toimijat käyttävät dataa reilusti.
42 % eurooppalaisista kuluttajista on jättänyt käyttämättä digitaalisia palveluja, koska eivät luota siihen, miten heidän dataansa käytetään. – Sitra: Digitaalisten palveluiden käyttö. Kyselytutkimus neljässä maassa
Reilussa datataloudessa yritykset muodostavat ekosysteemin, joka jakaa ja käyttää dataa erilaisten palveluiden toteuttamiseksi niin, että kaikki saavat arvoa. Yksilö on toiminnan keskiössä niin, että hän ymmärtää, miten dataa käytetään ja antaa sen pohjalta luvan datan käyttämiseen ja hyödyntämiseen.
Vastuullinen datan hyödyntäminen ja vastuullisuuden näkyväksi tekeminen toisi uudenlaisen kilpailuedun erityisesti eurooppalaisille yrityksille, jotka ovat jääneet alustatalouden altavastaajiksi. Myös sijoittajat ja rahoittajat arvostavat yritysvastuullisuuden korkealle, joten reilu datatalous lisää yritysten houkuttelevuutta myös rahoittajien silmissä.
Katso video! Sitran Anna Wäyrynen kertoo näkemyksiä reiluun datatalouteen.
Lähde skenaariotyöhön kasvuryhmäläisten oivallusten siivittämänä:
Teettekö skenaariosuunnittelua ennakoinnin vai varautumisen takia? Plan for disruption ja käännä kaikki asiat mahdollisuuksiksi. Emme voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu, mutta voimme omilla toimillamme vaikuttaa siihen, että se olisi mahdollisimman positiivinen.
Pidä toinen silmä tiiviisti horisontissa ja tulevaisuuden mahdollisuuksissa. Samalla kun ratkot päivän polttavia haasteita, mieti miltä maailma näyttää 24 kuukauden jälkeen. Miten tartut tuleviin mahdollisuuksiin jo tänään?
Resursoi skenaariotyö. Resurssit ja toivottu skenaariotyö ovat harvoin linjassa. Aloita pienesti, ja suhteuta odottamasi lopputulos resursoituihin voimavaroihin.
Hyväksy skenaariotyön epätäydellisyys. Korona yllätti kaikki. Yllättäviin muutoksiin on todella vaikea varautua etukäteen, koska resurssit eivät riitä kaikkien mahdollisten tulevaisuuskuvien hahmottamiseen.
Yksinkertaista! Älä tee skenaarioista liian monimutkaisia. Ei kannata myöskään hukata aikaa skenaarioiden todennäköisyyksistä kiistelemiseen, vaan tarkastella skenaarioiden muodostamaa kokonaisuutta. Todellisuus on usein yhdistelmä eri skenaarioita.
Tee tulevaisuustyöstä osa arkipäivän päätöksentekoa. Maailma muuttuu nopeasti, ja kerran vuodessa strategiaprosessin osana tehtävä harjoitus ei riitä. Säännöllisyys on rautaa!
Ennakoinnin vaikeus ei ole syy jättää sitä tekemättä. Suunnitteluun liittyvää epävarmuutta voi olla vaikea hyväksyä. Mahdollisia tulevaisuuskuvia tulee silti pohtia ketterästi, koska kyse on tulevaisuusorientoituneen ajattelutavan käyttöönotosta ja juurruttamisesta osaksi kulttuuria.
Pohdi myös mahdottomilta ja yllättäviltä tuntuvia tulevaisuuskuvia. Kriisissä kannattaa keskittyä enemmän todennäköiseen ja toivottuihin skenaarioihin, mutta “rauhan aikaan” on hyvä pohtia myös villejä kortteja.
Lisää:
Pannako paukut nykyhaasteiden ratkaisuun vai tulevaisuuden kasvuhankkeisiin? Kolmen horisontin malli auttaa löytämään tasapainon kasvun tielle.
Katso video! Peter Fredman kertoo, miten he ovat uudistaneet liiketoimintaa tuote- ja tuotantokeskeisyydestä kohti asiakaskeskeisiä liiketoimintamalleja.