Anette Tuomainen

Virpi Holmqvist tekee työtä Suomen tulevien suunnannäyttäjien kasvattamiseksi

Anette Tuomainen

Virpi Holmqvist tekee työtä Suomen tulevien suunnannäyttäjien kasvattamiseksi

Voisi sanoa Virpi Holmqvistin olevan merkityksellisen työn ytimessä johtaessaan yli 10000 suomalaisen lapsen varhaiskasvatuksesta huolehtivaa Touhulaa.

Virpi Holmqvist on päiväkotiketju Touhulan toimitusjohtaja. Vuonna 2010 perustettu Touhula on nykyään Suomen suurin yksityinen päiväkotiyritys. Touhulan päiväkotiketjuun kuuluu yli 150 päiväkotia ympäri Suomen, joissa on yli 10 000 lasta ja yli 2000 työntekijää.

Varhaiskasvatus on merkityksen ytimessä

Touhulaa ennen Holmqvist on ollut muun muassa Pihlajanlinnalla ja Attendolla rahoitus- ja taloushallinnon ja liiketoiminnan kehittämisen johtavissa tehtävissä. Holmqvistille on kehittynyt uransa aikana vankka kokemus kasvuorganisaatioiden johtamisesta. Erityinen onnistuminen ja oppimiskokemus Holmqvistille oli hänen sanojensa mukaan esimerkiksi Pihlajanlinnan listautuminen pörssiin. Vaikka hän on ollut aiemminkin ollut lähellä ihmistä olevan sosiaali- ja terveysalan kehittämistyössä on Touhulalla työn yhteiskunnallinen merkitys varsin asioiden juurilla.

Varhaiskasvatuksen tärkeyttä ei voi vähätellä – tänään päiväkodissa taapertavat uteliaat mielet ovat joku päivä Suomen rakentajia.

Holmqvist ajaa varhaiskasvatuksen sijaa yhä useamman perheen arjessa – Suomessa osallistumisprosentti on 70%, joka on kymmennyksen alhaisempi kuin esimerkiksi länsinaapurillamme. Holmqvist on muun muassa twiitannut varhaiskasvatuksen ja tulevan koulumenestyksen positiivisesta korrelaatiosta, ja kannustaakin lisää vanhempia laittamaan lapsensa päiväkotiin kotihoidon ja kouluun astumisen välissä.

Volyymi ei ole laadun kilpailija, vaan mahdollistaja

Touhulan päiväkotikeskuksia on ponnahtanut pystyyn vikkelää tahtia ympäri Suomea ja liikevaihto kasvoi viime vuoden aikana 27 prosenttia. Ompa päiväkotiketjujen omistajista tullutkin ulos uutisia, joiden mukaan taskuihin päätyy jo miljoonatuottoja. Voitoista huolimatta ei rahaa kerätä kuitenkaan asiakasmaksujen kustannuksella. Holmqvist kertoo, että tavoite on nimenomaan saada yksityinen ja kunnallinen päiväkotihoito samaan hintalapioon.

Onko epäeettistä, että sellaisilla asioilla kuten lasten kasvatus tehdään rahaa?

Yksityistämiseen tuntuu kohdistuvan Suomessa epäilyjä tietyillä aloilla. Kunnallisen varhaiskasvatuksen lisäksi meillä julkinen terveydenhuolto ja kaikille avoin ja maksuton koulutusjärjestelmä. Keskustelua käydään, olisiko koulutus tehokkaampaa tai parempilaatuista, jos se voitaisiin yksityistää? Silti, Suomen koulutusjärjestelmää ihastellaan maailmalla – se on sekä laadukasta, että siihen voi jokainen osallistua riippumatta siitä, onko varaa maksaa tuhansien tai kymmenien tuhansien eurojen lukukausimaksuja. Tätä halutaan varhaiskasvatuksessakin edistää – jokaisen lapsen mahdollisuutta suunnitelmalliseen ja kasvua tukevaan hoitoon.

Syynä Touhulan menestykseen on Holmqvistin mukaan toiminnan volyymin tuoma tehokkuus. Uusien keskuksien rakentaminen on tapahtuu saman kaavan kautta ja rahaa voidaan käyttää sen sijaan kehittämistyöhön. ”Panostamme voimakkaasti varhaiskasvatuksen palveluiden kehittämiseen. Se näkyy pitkäjänteisenä työnä konseptimme ja pedagogiamme eteen, jotta voimme lunastaa meihin kohdistuvat odotukset joka päivä myös jatkossa.” sanoi Holmqvist kesäkuussa, kun Touhula osti yksityisen päiväkotiketju Ipanat Oy:n. Holmqvist ui vastanvirtaan Touhulan kanssa epäilyjen suhteen ja tekee nimenomaan laadukkaasta terveydenhuollosta jokaiselle lapselle tavoitettavaa yksityisen, helposti skaalautuvan päiväkotikonseptin avulla.

Kuulostaa win-win tilanteelta sekä Touhulalle yrityksenä, palvelusta maksaville vanhemmille sekä kaiken keskiössä oleville lapsille. Suomalainen yksityinen varhaiskasvatus onkin tänä päivänä jo Pohjoismaiden huippuluokkaa.

Touhulalla katsotaan kuitenkin jo isompien leikkikentälle. Virpi Holmqvist sanoo haaveisiinsa kuuluvan, että Touhulasta tulisi vientituote. Kasvuryhmän jäsenenä hänen katseensa on luontaisesti törkeässä kasvussa ja halussa viedä suomalaista osaamista maailmalle.

Virpi Holmqvist on yksi KASKI2018 lavalle astuvista puhujista, jotka jakavat oman reseptinsä kasvuun. KASKI2018 järjestetään 6.11. Helsingin Musiikkitalolla, johon voi pyytää lippuja tapahtumasivulla.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-9922298

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/virpi-holmqvist-haluaa-varhaiskasvatuksesta-vientituotteen/jZCZvP5u

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/paivakoti-kasvatti-miljonaareja-lastentarhanopettajalla-2-3-miljoonan-tulot/d5UeBCE7

https://www.talouselama.fi/uutiset/ossi-ahto-vaihtoi-suomen-googlen-touhula-paivakotiketjuun-hoitopaikkavalinta-tehdaan-verkossa/88821431-cd82-3f44-beb6-ecefec43d5d7

https://www.touhula.fi/uutiset/ipanala-oy-osaksi-touhulan-paivakotiperhetta/

Lue lisää aiheesta