Jooel Friman

Tekoälyä vai älykästä tekemistä?

Jooel Friman

Tekoälyä vai älykästä tekemistä?

Kasvuryhmä järjesti tänä syksynä useita sisäisiä sparraustapahtumia tekoälyyn liittyen. Halusimme tiiviillä scaleup-johtajien porukalla keskustella siitä, miten löytää konkreettisia avauksia kasvupaikoille ja näyttää, että koneoppiminen ei ole taikuutta vaan matikkaa ja koodia. Keskusteluissa korostui, ettei tyypillinen haaste ole asian monimutkaisuus vaan se, että liiketoiminta ja teknologia ovat edelleen liian kaukana toisistaan. Datan hyödyntäminen vaatiikin älykästä ja systemaattista tekemistä omien liiketoiminnan tavoitteiden eteen.

Jos laitat roskaa sisään, roskaa saat takuuvarmasti myös ulos

Hyvälaatuinen data on tekoälyn hyödyntämisessä kaikki kaikessa. Jos laitat roskaa sisään, sitä varmemmin saat roskaa ulos! Tämän ymmärtäminen ja juurtaminen organisaation toimintatapoihin on hyötyjen saamiseksi välttämätöntä. Todellisuudessa ei ole väliä, kuinka valmis organisaatio on, sillä kokeilemaan pääsee nopeasti. Aloita poimimalla ”low hanging fruits”. Tärkeää on valita keskeinen prosessi tai teema, jonka kehittämisestä saatte paljon hyötyä ja jossa pääsee helposti alkuun. Kannattaa myös miettiä kenelle hyöty tulee ja miten se hyödyntää asiakasta – sisäistä tai ulkoista.

Tekoälyn hyödyntämisessä älykäs tekeminen on yritykselle tärkeämpää kuin teknologian hifisteleminen ja hinkkaaminen. Poimi siis mukaan kasvuryhmäläisten keskusteluista poimitut oivallukset ja konkreettiset askeleet!

TOP 3 oivallukset tekoälyn hyödyntämiseen kasvun lähteenä:

Aloita aina datasta ja katso, miltä se näyttää. Aina kun olet tekemisissä AI:n kanssa, lähde liikkeelle pohjalta: Yritysarkkitehtuurissa alimpana kerroksena olevan datan on oltava kunnossa. Lähtökohtaisesti data ei ole täydellistä tai valmiiksi koneen luettavissa koskaan, mutta panosta sen siistimiseen, setvimiseen ja esikäsittelyyn.

Suhtaudu tekoälyyn mahdollisuutena, älä median luomana uhkakuvana. Median mässäilemät mielikuvat siitä, miten tekoäly vie mennessään työpaikat, on monilta osin turhaa ja harhaanjohtavaa. Tekoälyn hyödyntämisessä on ennen kaikkea kyse siitä, miten ihmisiä voidaan auttaa onnistumaan omassa työssään paremmin.

Back to school. Niin tekoälyn, kuin minkä tahansa liiketoiminnalle kriittisen asian kanssa, johtajan on ymmärrettävä perusasiat. Vaikka ostaisi osaamista talon ulkoa, on oltava ymmärrys, miten osaaminen palvelee tavoitteita. Aloita siis kouluttamalla ensin itsesi: lue aiheesta ainakin muutama eri kirja, käy esimerkiksi kurssilla ja kokeile tehdä myös itse.

Aloita siis oikeasta asenteesta, ymmärryksen luomisesta ja datan kuntoon hiomisesta. Viimeisenä vinkkinä: Ei väliä, oletko valmis, aloita heti!

Lue lisää aiheesta

Haluatko vaihtaa ajatuksia?

Jätä tähän yhteydenottopyyntö, ja me palaamme asiaan!