Vilja Hannula

Scaleup-johtajan kesälukemiset: TOP3 kirjasuositukset kasvuryhmäläisiltä julkaistu

Vilja Hannula

Scaleup-johtajan kesälukemiset: TOP3 kirjasuositukset kasvuryhmäläisiltä julkaistu

Vaikka vapaa-ajalla lukeminen harrastuksena on kärsinyt laskevasta trendistä, iso osa maailman arvostetuimmista huippujohtajista vannoo lukemisen nimeen. Lukemisen on tunnistettu olevan erinomainen tapa mm. syventää ymmärrystä monimutkaisista kokonaisuuksista, laajentaa ajatusmaailmaa oman toimintaympäristön ulkopuolelle ja synnyttää täysin uusia ideoita.

Iso osa maailman arvostetuimmista huippujohtajista vannoo lukemisen nimeen.

Esimerkiksi seuraavat huippujohtajat kokevat, että lukeminen kannattaa: Warren Buffet lukee 500 sivua päivässä, Mark Cuban lukee 3 tuntia päivässä ja Bill Gates lukee 50 kirjaa vuodessa.

Myös Kasvuryhmässä luetaan paljon: sparraustiimeissä vilahtaa jatkuvasti kirjasuosituksia ja viittauksia hyväksi todettuihin opuksiin. Kesälaitumien ollessa kulman takana, pyysimme Kasvuryhmän jäseniä kertomaan, mitkä kirjat ovat kehittäneet heitä eniten johtajana. Mitä kirjaa suosittelisit kollegoille luettavaksi?

Kasvuryhmäläisille kolme kirjaa nousee yli muiden:

1. Matti Alahuhta – Johtajuus: Alahuhta on Suomen arvostetuimpia yritysjohtajia, ja Kasvuryhmän perustajajäsen. Ehkä juuri siksi syystä oli ilo, että hänen kirjansa Johtajuus löytyi suosituslistan kärjestä. ”Johtajuus on kirjoittajansa näköinen. Vaativa ja samalla inhimillinen. Se ei ole räiskyvä tai yliampuva, vaan ennemmin hillitty, jopa vähäeleinen. Se on erinomainen katsaus siihen, miten yrityksen voi saada kehittymään, kun mahdollisuus siihen on tarjolla.” (HS)

2. Eric Ries – The Startup Way: Riesin The Startup Way haastaa ja ravistelee keskisuurten ja suurten yritysten johtajia miettimään, missä asioissa he voisivat omaksua startupeille tyypillisiä toimintatapoja. Ries uskoo, isojen yritysten pitäisi kuitenkin nähdä startup-henkisen sisäisen yrittäjyyden, kokeilun ja disruption  ruokkimisen osana innovointia ja kehittymistä (Wired). Myös Riesin toinen huippusuosittu kirja, The Lean Startup löytyi suosituslistalta!

3. Aki Hintsa – Voittamisen Anatomia. Suomen Olympiakomitean ja formula ykkösissä monen kuljettajan luottolääkärinä toiminut Hintsa jakaa elämän kuuteen osa-alueeseen, jotka kaikki vaikuttavat toisiinsa ja joita kaikkia kehittämällä voi kehittää omaa hyvinvointiaan. Osa-alueet ovat lepo, ravinto, biomekaniikka, sosiaaliset suhteet, fyysinen terveys ja henkinen energia. Kaikkien näiden keskellä on kuitenkin ydin, josta Hintsa käyttää nimeä core. Ytimeen kuuluu kolmen kysymyksen ymmärtäminen: Tiedätkö, kuka olet? Tiedätkö, mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? (Kestävyysurheilu)

Muita erittäin suosittuja kirjoja olivat Factfulness (Hans Rosling), Mahtava Moka (Mika Sutinen & Mikko Kuitunen) ja Five dysfunctions of a team – Patrick Lencioni

Muita kirjoja, joista jäsenemme suosittelivat kesän lukulistalle, olivat mm.

Build it – The Rebel Playbook – Glenn Elliott
Designing Your Life – Bill Burnett
Draivi – voiko sisäistä motivaatiota johtaa? – Martela & Jarenko
Four Disciplines of Execution – Franklin Covey
Läpi kasvun lasikaton – Veijo Kolehmainen
Mindset – Carol Dweck
Only the paranoid survive – Andy Grove
Our iceberg is melting – John Kotter
Principles – Ray Dalio
Reinventing Organization – Frederic Laloux & Ken Wilber
Scaling up – Verne Harnish
Shoedog – The Story of Nike – Phil Knight
Steve Jobs – Walter Isaacson
The Age of Agile – Stephen Denning
The Hard Thing About Hard Things – Ben Horowitz
Turn the Ship Around – David Marquet
Win Bigly – Scott Adams

Mitä kirjoja sinä itse suosittelisit luettavaksi laiturin nokassa?

Lue lisää aiheesta