Anette Tuomainen

Pellepelottomien jalanjäljissä – Hanna Ristola kiihdyttää perheyrityksen liikevaihdon kasvua

Anette Tuomainen

Pellepelottomien jalanjäljissä – Hanna Ristola kiihdyttää perheyrityksen liikevaihdon kasvua

”Ei ole merkkiä hidastamisesta”, kuuluivat itsevarmat mutta lämpimät sanat. Markkinat muuttuvat kokoajan ja Premixin toimitusjohtajaa Hanna Ristolaa ei epäilytä muuttua mukana. Kilpailussa pysymiseksi on oltava uudistumiskykyinen. Miten Ristola lähti vyöryttämään muutosta eteenpäin sukupolvenvaihdoksen jälkeen?

Ei ole merkkejä hidastamisesta.

Premix on omalla kapealla segmentillään maailmanmarkkinajohtaja. Se toimittaa sähköäjohtavia muoviraaka-aineita sekä korkean taajuuden antennien performanssia parantavia muovimateriaaleja. Premix on vahvasti tuotekehitystalo, jonka menestys perustuu innovaatioihin sekä jatkuvaan kehittämiseen. Premixin liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee ulkomailta.

Pellepelottomien jalanjäljissä

Premix on tehnyt muutosta perheyhtiöstä kansainväliseksi kovan kasvun yritykseksi. Tämä näkyy muun muassa radikaalina kansainvälistymisenä. Jo Ristolan isän Antti Kiikan aikana Premixin globaali potentiaali realisoitui ja hän tajusi, että nyt oli mentävä. “Markkinoille ja maailmalle pitää lähteä mahdollisimman nopeasti ja vahvasti, muuten kilpailijat ajavat nopeasti ohi.”

Premix on maailman ensimmäinen sähköäjohtavia muoveja kehittävä yritys. Hanna Ristolan isä Antti Kiikka alkoi kehittää havaitsemaansa ongelmaan ratkaisua 1980-luvulla. Staattinen sähkö voi vahingoittaa laitteita ja aiheuttaa räjähdyksiä ja muodostaa siksi turvallisuusriskin sitä käsitteleville. ”Yrityksen pellepelottomat kehittivät ideaa yötä päivää, ja lopulta saatiin valmiiksi tuote, joka ratkaisi staattisen sähkön ongelman”, sanoo Ristola Kauppalehden artikkelissa. ”Sähköä johtavien muovien avulla staattinen sähkö voidaan purkaa hallitusti pois.”. Ratkaisu oli löytynyt ja sitä viedään tänä päivänä maailmalle.

Premixin ykköstavoite nyt on kova kasvu.

Ei vain kasvua, vaan kolminkertaista kasvua

Kuitenkin, kasvukivut eivät ole olleet kepeitä ja ala on vahvasti murroksessa, varsinkin Kiinan osilta. Muutoksessa mukana oleminen on samaan aikaan hermoja raastavaa ja innostavaa. Suurimmat haasteet liittyvät usein suurimpiin unelmiin. Vaikka nyt näkymät ovat kirkkaat, oli aika kun Premix kipuili.  ”Hankalina vuosina liikevaihdosta suli yli kolmannes, tulos oli tappiollinen ja tase heikossa hapessa.” kertoo Kauppalehden artikkeli.

Sitä pelättiin ja siihen suhtauduttiin varauksella.

Miten Ristola ajaa Premixiä kohti Törkeetä Lupausta, eli jokaisen kasvuryhmäläisen tekemää kunnianhimoista sanelmaa joka kuvaa yrityksen vastausta isoon ja maailmanlaajuiseen ongelmaan? Ristola kertoo Premixin olevan vielä matkan alkumetreillä, joskin hyvässä vauhdissa. “Merkittävin muutos onkin tapahtunut organisaation suhtautumisessa kasvuun. Joitakin vuosia aiemmin sitä hieman pelättiin ja siihen suhtauduttiin varauksella.” Ristolan antama Törkee Lupaus on Premixin liikevaihdon kolminkertaistaminen 100 miljoonaan euroon ja tuleminen maailman markkinajohtajaksi ja innovatiivisimmaksi yritykseksi toimialallaan, edistyksellisimmällä tuotannolla. 

“Kasvu – kannattava kasvu – on johtanut mahtavien osaavien ja innostuneiden uusien, myös kansainvälisten, premixläisten palkkaamiseen, investointeihin, toimistoremonttiin, työvälineiden uusimiseen. Kasvun on siis havaittu konkretisoituvan hyvin positiivisina asioina.” Ristola kertoo. Muutoksenpelko saatiin siis taltutettua lähtemällä vain yksinkertaisesti tekemään.

Hanna Ristola palkittiinkin tänä kesänä Kasvuryhmän puolivuosittaisella kiertopalkinnolla, Kultaisella Kuokalla. Kultainen Kuokka on tunnustus, joka jaetaan inspiroivalle Kasvuryhmän jäsenelle, joka johtaa omaa menestystarinaansa sekä auttaa pyytettömästi muita kasvuryhmäläisiä heidän haasteissaan. Ristola on avoin ja innostava johtaja sekä vertaissparraaja. 

Hanna Ristola puhuu globaalista laajentumisestaan kohti Törkeästä Lupaustaan KASKI2018 -tapahtumassamme 6.11.2018.

Lähteet:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/salainen-menestyja-kehitti-sahkoa-johtavan-muovin/2hX8qYsd

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/liian-suuri-pikkutakki-auttaa-keskisuurta-kasvuun/y7G4Rtgx

Lue lisää aiheesta