Anette Tuomainen

Mokaa ja menesty – Näin Mikko Kuitunen on rakentanut kasvun kulttuurin

Anette Tuomainen

Mokaa ja menesty – Näin Mikko Kuitunen on rakentanut kasvun kulttuurin

Muutosherkkyys, systeeminen oppiminen ja ihmislähtöinen johtamisfilosofia ovat Mikko Kuitusen harjoittamia mantroja menestykseen.

Mikko Kuitunen on henkilöhahmoksi muodostunut johtaja, joka mokaa mielellään useasti ja antaa työntekijöidensä päättää palkkansa. Mistä muodostuu kulttuuri, joka on palkittu luottamuksesta, motivaation kultivoinnista, ja epäonnistumisen kääntämisestä voitoksi?

Johtaminen on palvelu

Kuitunen on perustanut Vincitin sellaiseksi työpaikaksi, jossa hän itse mieluiten työskentelisi. Organisaation jäsenillä tulee olla mahdollisuus vaikuttaa työpaikkaansa ja työskennellä itseohjautuvasti. ”Ne organisaatiot pärjäävät, jotka kykenevät uusiutumaan. Ja vain ne. Uusiutumiseen tarvitaan henkilöstö, joka on muutoshalukas ja -kyvykäs. Tämän jälkeen riittää, että organisaatio keskittyy poistamaan ihmisiltä onnistumisen esteet” sanoi Kuitunen vastaanottaessaan Great Place to Work -palkintoa kolmatta kertaa vuonna 2016. Vincit valittiin tällöin Euroopan parhaaksi työpaikaksi ja valinnan taustalla komeili ajattelu, jossa johtaminen nähdään yksilökeskeisenä palveluna työntekijöille.

Kun Kuitunen peräänkuuluttaa palvelevaa johtamista hän tarkoittaa, että pakkoa parempi motivaatio onkin keskinäinen luottamus ja kuunteleminen. Esimerkiksi muutoksessa johtaja voi sen sijaan, että kertoisi itse miten tulee toimia, kysyäkin organisaation jäseniltä mitä he ajattelevat tai tarvitsevat.

Vincit on monesta syystä erikoinen yhtiö, ja Kuitunen ei tosiaankaan pelkää luottaa työntekijöihinsä. Palatessaan Vincitin toimitusjohtajaksi kolmen vuoden tauon jälkeen keväällä 2018 hän teki työsopimuksen, jossa Vincitin henkilöstö päättää hänen palkkansa ja heillä on mahdollisuus irtisanoa Kuitusen sopimus ollessaan tähän tyytymätön.

Kasvu on itsessään aika paska tavoite.

Vincitin toiminnan uskotaan näyttävän erimerkkiä myös muille organisaatioille kasvun tavoittelussa ihmisten avulla. Kuitunen on parhaillaan EY:n vuosittaisen Entrepreneur of the Year -kilpailun finaalissa. ”Kasvu on itsessään aika paska tavoite. Pitää ymmärtää mistä kasvu syntyy, mitkä ovat kasvun ajurit.” puhui Kuitunen finaalissa. Kuitunen kohtaa myös KASKI2018 -tapahtuman lavalla Fishbowlissa Tamron toimitusjohtajan Kai Kaasalaisen sekä Touhula Päiväkotien Virpi Holmqvistin, jotka pureutuvat yhdessä siihen, miten organisaatio saadaan mukaan uuteen kasvusuuntaan.

Mokaa paljon ja tulet paremmaksi

Kuitunen julkaisi alkuvuodesta Mika Sutisen kanssa yhdessä ”Mahtava Moka” -teoksen joka käsittelee epäonnistumista. Aihe on pinnalla ja yleinen kannustushuuto kuuluukin epäonnistumisen pelon karistamisen puolesta. Kuitunen haluaa kuitenkin nostaa esille, että usein tämä ei näy käytännössä. Organisaatiot eivät ole ehkäpä vielä ymmärtäneet, kuinka virheitä voitaisiin kääntyy hyödyksi.

Ylivoimaisesti parhaaksi voidaan kuitenkin tulla vain oppimalla virheistä.

”Moka on tahaton investointi, jolle pitää saada tuotto. Onkin tieteellisesti todistettua, että mokaaminen kannattaa – myös rahassa mitattuna. Moka, josta opitaan, on arvokkaampi kuin onnistuminen, josta ei opita mitään. Jos otetaan opiksi vain omista mokista, opitaan mitättömän vähän verrattuna siihen, että pystytään omaksumaan uutta myös muiden virheistä ja epäonnistumisista.” kirjoittaa Kuitunen Kauppalehden blogissaan. ”Ylivoimaisesti parhaaksi voidaan kuitenkin tulla vain oppimalla virheistä.” Mokiin tarttuminen onkin ikäänkuin seuraava askel niille, jotka ovat jo hyviä, mutta haluavat kohota huippuorganisaatioiksi.

Mikko Kuitunen puhuu KASKI2018 -tapahtumassa 6.11. Helsingin Musiikkitalolla muiden Suomen inspiroivimpien kasvujohtajien joukossa.  Jos olet kasvun tekijä ja haluat päästä aistimaan uudenlaisen yrittäjähenkisyyden rakentumista, pyydä lippua KASKEEN.

Lähteet:

http://www.greatplacetowork.fi/julkaisut-ja-tapahtumat/blogit-ja-uutiset/847-vincit-on-euroopan-paras-tyopaikka

https://www.aaltoent.fi/aalto-leaders-insight/2017/palvelevan-johtajan-organisaatio-menestyy-paremmin

https://twitter.com/mikko_kuitunen?lang=en

https://www.aamulehti.fi/uutiset/mikko-kuitunen-palaa-vincitin-toimitusjohtajaksi-ja-kertoo-allekirjoittavansa-erikoisen-tyosopimuksen-jos-henkilosto-aanestaa-peukun-alas-toimari-vaihtuu-200853679

https://www.lapinkansa.fi/kotimaa/yksi-lasinaluseen-kirjoitettu-lause-mullisti-mikko-kuitusen-elaman-nain-hanesta-tuli-it-miljonaari-joka-johtaa-palkittua-huippufirmaa-taysin-omalaatuisella-tavalla-201005775/

https://blog.kauppalehti.fi/viivan-alla/mahtavaa-mokaamista

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!