Anette Tuomainen

Mitä ovat scaleupit ja miksi juuri niillä on mahdollisuus muuttaa Suomen taloutta?

Anette Tuomainen

Mitä ovat scaleupit ja miksi juuri niillä on mahdollisuus muuttaa Suomen taloutta?

Scaleup -yritykset ovat keskisuuria, rohkealla kasvudraivilla varustettuja yrityksiä.

Scaleup -yrityksiin luokitellaan vuosittaiselta liikevaihdoltaan vähintään 10M euroa olevat yritykset, joilla on äärimmäisen kovat kasvutavoitteet. Me kasvuryhmässä uskomme scaleuppien olevan juuri niitä, joilla on potentiaalia viedä Suomen talous kohti seuraavaa kasvuloikkaa.

Keskisuuria yrityksiä on vain alle 1% Suomen yrityksistä. Tästä huolimatta, niillä on merkittävä rooli Suomen talouden kannalta. Keskisuuret yritykset tuovat nimittäin noin 30% Suomen kansantalouden bruttokansantuotteesta ja noin 30% yksityisen sektorin työpaikoista.

Mitä ovat scaleupit ja miksi juuri niillä on mahdollisuus muuttaa Suomen taloutta?

Elämme aikaa, jolloin paljon huomiota kohdistuu startupeille. Eikä tämä ole aivan tyhjästä. Uudet innovaatiot, olemassa olevien markkinoiden ja rakenteiden haastaminen, oman osaaminen vieminen maailmalle – näihin asioihin kulminoituu startuppien potentiaali. Useinkaan ei kuitenkaan kiinnitetä yhtä paljoa huomiota niihin toimijoihin, jotka tekevät samat tunnusmerkit täyttäviä harppauksia ympärillämme, kaikessa hiljaisuudessa. Scaleuppeja ja startuppeja yhdistää yllättävän moni asia. Ne molemmat toimivat usein jollekkin tietylle alueelle erikoistuneena osaajana, ja ovat siksi hyviä paikkoja uusille kokeiluille. Scaleupit erottautuvat ehkäpä siinä, että niillä on olemassa olevat ja jopa pitkälle juurtuvat rakenteet, mutta kun ne lähtevät muutokseen vievät ne koko toimintansa ja laajan vaikutuksen kehikkonsa aivan uudelle uralle.

Keskisuuret yritykset ovat niitä, joilla on mahdollisuus tehdä koko yhteiskuntaa koskettavia muutoksia ja kokeiluja liiketoiminnassaan ja näin luoda ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Puhuttaessa muutoksesta voidaan tuoda esille transition management –ajattelu. Aalto-yliopiston tutkijoiden Minna Halmeen ja Maria Korpelan mukaannimenomaan keskisuuret yritykset ovat niitä, joilla on mahdollisuus tehdä koko yhteiskuntaa koskettavia muutoksia ja kokeiluja liiketoiminnassaan ja näin luoda ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Mitä ovat scaleupit ja miksi juuri niillä on mahdollisuus muuttaa Suomen taloutta?

Halme ja Korpela totesivat Demos Helsingin ja Sitran toteuttaman raportin yhteydessä, että keskisuurilla yrityksillä on suuryrityksiä huomattavasti enemmän työkaluja käytössään toteuttaa sekä hyötyä kestävän liiketoiminnan kehittämisestä. Tähän vaikuttaa nimenomaan strateginen joustavuus sekä mahdollisuus rakentaa menestyspotentiaaliltaan hyviä tuotteita ja palveluita kestävin ehdoin.

Scaleup -yrityksiä on jossain määrin kuitenkin kalvanut samanlaisen ”hypen” puute kuin startuppien keskuudessa. “Keskisuurissa yrityksissä se on aika yksinäistä työtä ja se kenttä on hirveän hajallaan.”, sanoo Kaisa Vikkula, Sopranon toimitusjohtaja. On aihetta luoda ekosysteemeja, joissa samanlaiset kokemukset ja haasteet tiivistyvät. Kasvuryhmä onkin perustettu tuomaan nämä yritykset yhteiseen keskusteluun ja auttamisen ympäristöön, jossa inspiraatio luoda uutta ja halu kasvaa menestystarinoiksi kulminoituvat. Lue lisää toiminnastamme.

Oletko sinä scaleup -yrityksen toimitusjohtaja tai hallistuksen puheenjohtaja? Tällöin kuulut kunnianhimoiseen jäsenten joukkoomme! Hae mukaan toimintaamme. 

Lähteet:

Sitra & Demos Helsinki

Halme, M., & Korpela, M. (2014). Responsible Innovation Toward Sustainable Development in Small and Medium-Sized Enterprises: a Resource Perspective. Business Strategy and the Environment (Vol. 23).

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!