Anette Tuomainen

Miki Kuusen kasvutarina siitä, kuinka startupit lähtevät paisumaan käsistä

Anette Tuomainen

Miki Kuusen kasvutarina siitä, kuinka startupit lähtevät paisumaan käsistä

Miten alle kolmekymppinen Miki Kuusi on ehtinyt rakentaa kaksi maailmankartalle päätynyttä kasvuyritystä?

Yksi suomen inspiroivimmista nuorista nimistä, Miki Kuusi, on rakentanut jo kaksi menestystarinaa nuorella iällä. Tästä kiitos kuuluu hänen kyvylleen nähdä mahdollisuuksia, rakentaa pienestä suurta ja koota maailmaa mullistavia tiimejä. ”Aina, kun joku valittaa, on olemassa mahdollisuus. Joku on määritellyt kaiken, mitä meillä on ympärillämme. Ihminen voi määritellä sen kaiken uudelleen” hän sanoo viitaten siihen, kuinka epäkohdat on tarkoitus nähdä positiivisessa ja opportunitisessa valossa. Siihen kiteytyykin Kuusen mielestä yritysten tarkoitus, ratkaista jokin ihmisiä vaivaava ongelma ja tehdä hyvää.

Suomessa piilee tahtoa tehdä yhdessä

Mahdollisuudet määritellä vanhaa uudelleen ovat konkretisoituneet Kuusen kohdalla kun hän rakensi pienen piirin kokoontumisesta maailman johtavan startup-tapahtuman Slushin sekä perusti simppeliin tunnistamaansa tarpeeseen oman yrityksensä, ruoan kotiin tilaamisen ja kuljettamisen mahdollistavan teknologiayrityksen Woltin. Kuusella on kyky nähdä pitkälle ja paloa rakentaa yksinkertaisista ideoista menestystarinoita.

Ennenkaikkea hän on kuitenkin painottanut, että hänellä on kykyä koota hyviä tiimejä, ja Suomesta löytyvän valtava määrä tahtoa ja voimaa tehdä asioita yhdessä. Kuusi on nostettu usein mediassa yksin jalustalle, mutta hän haluaa kunnian jakautuvan myös ihmisille ympärillään. Kaiken saavuttavansa Kuusi on tehnyt sitoutuneiden ja kunnianhimoisten tiimiläisten kanssa sekä useiden suomalaisten kasvugurujen, kuten Ilkka Kivimäen, avustuksella. Etenkin Slushin kohdalla Kuusi on todennut, että ei tapahtumaa oltaisi saatu aikaiseksi ilman vuosittaisia sata- ja tuhatpäisiä vapaaehtoisten joukkoja.

Ehkäpä yksi Miki Kuusen taidoista onkin karismaattinen johtajuus ja ihmisten saaminen mukaan yhteiseen visioon.

Hitto nää teki tän Suomessa.

”Rakastan sitä, että on joku pieni ajatus tai idea ja siitä voi lähteä rakentamaan jotain isompaa ja merkittävää – jotain jolla on positiivinen vaikutus ihmisten elämään.” kertoi Miki Kuusi 2015, kun hän oli järjestänyt neljä Slushia ja juuri lähtenyt viemään Woltin tarinaa kohti tuntematonta. Miki Kuusi jakaa ideologian, jossa kuka vain, missä vain voi tehdä jotain suurta, tehden menestymisen ajatuksesta vielä mahtavampaa. ”Jotkut teki tän Piilaaksossa tai jossain Kiinassa, mutta hitto nää teki tän Suomessa. Siinä on musta jotain siistiä.”

Kuusi otti ensimmäiset askeleensa kohti kasvuyrittäjän polkua kun hän kokosi vuonna 2011 Slushin vain kahden kuukauden sinikkään työn tuloksena. Hän alkoi kasvattaa Slushia tiiminsä kanssa neljän vuoden ajan, tavoitteen tullessa lähemmäksi ja kirkastuessa. Suomeen on saatava lisää arvostusta yrittäjyyttä kohtaan. Samalla Helsingin monet tilat alkoivat käydä pieneksi. Slushin kanssa konkretisoitui se, kuinka yksinkertainen idea voi paisua suureksi.

Vuonna 2014 Kuusi perusti oman yrityksensä Woltin. Hetkellisesti oli aika, kun hän teki yhtäaikaa töitä sekäWoltin ensimmäisten askelten, että nopeasti kohti lipuvan Slushin parissa. Kädet olivat savessa kahdessa paikassa ja Kuusi painoi 80-120 tuntista työviikkoa.

Kolme firmaa yhdessä firmassa

Woltin konserni teki viime vuonna 9,7 miljoonan euron liikevaihdon ja keräsi tämän vuoden alussa runsaan rahoitussaaliin, jolla toimintaa aletaan laajentamaan entisestään. Woltin taival onkin täynnä isoja investointeja, teknologian ja logistiikan harppauksia sekä uusien markkinoiden avaamista.

Woltin alkuperäisen idean jälkeen Kuusi on joutunut tutkimaan uudelleen, mitä kuluttajat oikein haluavat. ”Alkuperäinen ajatuksemme oli, että ravintolaruoan maksaminen mobiilisovelluksella olisi se juttu. Emme tajunneet, että kotiinkuljetuksesta tulisi niin iso asia. Se lähti käsistä ja oli monimutkaisempaa tehdä kuin uskoimmekaan. Meni kaksi vuotta ennen kuin saimme asiat sille tasolle, että se on kaikille osapuolille järkevää” kertoo Kuusi. Ensi vuonna Wolt tavoittelee 25–30 miljoonan liikevaihtoa. Painopisteen keskittyminen kansainväliseen laajentumiseen on johtanut siihen, että liiketoimintaa on jo 9 eri maassa.

Ruoan tilaaminen ja kuljettaminen ei ole niin yksinkertaista, kuin miltä se kuulostaa. Ainakaan jos haluaa tehdä asiat niin hyvin, että kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Paljon Woltin toiminnasta perustuu optimointiin. Lähettien kuljetukset on saatava mahdollisimman tehokkaiksi ja ravintoloiden ruuhka-ajat otettava huomioon. Kuusi kuvaili tilannetta: ”Teemme kuluttajapalvelua mutta olemme joutuneet rakentamaan taustalle logistiikka- ja teknologiafirman”.

Miki Kuusi nähdään jakamassa kokemuksiaan KASKI2018 -tapahtuman lavalla 6.11.2018. KASKI2018 teemana on Törkee Lupaus ja estradilla otetaan selvää, mitkä tekijät vievät suomalaisia etunenän kasvuyrityksiä kohti menestystä ja kansainvälisiä markkinoita.

Lähteet:

https://www.talouselama.fi/uutiset/woltin-miki-kuusi-teimme-9-7-miljoonan-liikevaihdon-yhtio-salaperainen-keraamastaan-uudesta-rahoituksesta/e0bb55f6-2020-3cec-b75d-3a84b3502d38

https://www.talouselama.fi/uutiset/ei-hitto-mita-tarpomista-ruotsin-avaaminen-oli-ravintolaruuan-tilauspalvelu-wolt-laajenee-vauhdilla-eurooppaan/23e1451c-edf9-3ec6-bdd4-3af052b8fcbd

Speakersforum; ”Miki Kuusi – Miten rohkaistuit unelmien tavoitteluun?”

https://ainolehti.fi/aino/sata-kertaa-kuusi/ 

https://ajassa.nordea.fi/yrittajat-kasvu/kansijuttu/miki-kuusi-luo-turhautumisesta-bisnesideoita/

https://ajassa.nordea.fi/yrittajat-kasvu/kansijuttu/miki-kuusi-luo-turhautumisesta-bisnesideoita/

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!