Marko Oksanen

Linjatkaa omistajien tahtotila ja nostakaa kissa pöydälle

Marko Oksanen

Linjatkaa omistajien tahtotila ja nostakaa kissa pöydälle

Mikä merkitys on omistajastrategialla? Kuinka suorittaa onnistunut sukupolvenvaihdos? Kuinka saadaan omistajat puhaltamaan yhteen hiileen, uskaltamaan ottamaan riskiä ja unelmoimaan isosti?Jatkamme viime viikolla aloittamaamme neliosaista blogisarjaa, jossa käymme läpi parhaita oivalluksia 160 scaleup-johtajan keskinäisistä pohdinnoista KASKI Scaleup Sessions –keskustelutilaisuudessa*.

Tällä kertaa vuorossa on omistajuus. Kysyimme scaleup vetäjiltä: kuinka omistajat saadaan puhaltamaan yhteen hiileen, uskaltamaan ottamaan riskiä ja unelmoimaan isosti?

Pidä omistusasiat irti hallituksesta

Ylivoimaisesti selkein keskusteluissa korostunut viesti oli käsky pitää ”omistusasiat irti hallituksesta”, ja omistajan rooli erillään yrityksen operatiivisesta toiminnasta. Omistajan sekaantuminen operatiiviseen toimintaan voi olla myrkkyä kulttuurille ja sillä voi olla kauaskantoisia seuraamuksia.

Keskustelijat korostivat myös sitä, että omistajien keskinäisissä erimielisyystilanteissa ”kissa on nostettava pöydälle”.

Kirjaa yrityksen riskitaso omistajastrategiaan

Omistajien yhteinen tahtotila on edellytys selkeän strategian muodostamiseksi, tämä tahtotila pitää linjata myös kirjallisesti joko omistajastrategialla tai osakkuussopimuksella.

Riskitason kirjaaminen omistajastrategiaan oli keskustelijoiden mukaan omistajien tärkeä tehtävä. Yhteisen tahtotilan luomiseen ei löytynyt “silver bullet”-ratkaisuja – erilaisten motiivien, kunnianhimon tasojen ja tavoitteiden yhtenäistäminen on harvoin helppoa. Tämä on totta erityisesti, jos omistukseen ja ihmissuhteisiin liittyy myös tunteita (kuten perheyrityksissä usein on tapana).

Erään ehdotuksen mukaan ”ulkopuolinen sparraaja voi auttaa kiteyttämään yhteistä unelmaa”. Tämä on hyödyksi silloin, kun kaikesta ei olla ihan samaa mieltä tai omistajien tahtotilan sanallinen kuvaaminen on hankalaa.

Ota seuraava sukupolvi ajoissa mukaan oppimaan

Monet omistajaryhmissä keskustelleista scaleup-vetäjistä olivat perheyrittäjiä. Tällöin korostuu myös onnistuneen sukupolvenvaihdoksen merkitys. EK:n tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljännes kaikista Suomen yrittäjistä on pitkän linjan perheyrittäjiä – tutkimuksen mukaan omistajanvaihdos on ajankohtainen aihe jopa 16 000 yritykselle.

Scaleup-keskustelijat kokivat tärkeänä, että sukupolvenvaihdos aloitetaan yrityksissä ajoissa ja että tulevat omistajat saavat harjoitusta esimerkiksi toimimalla hallituksen varajäsenenä. Äärettömän tärkeänä huomiona keskustelijat nostivat esiin myös sen, että sukupolvenvaihdoksessa ei siirretä ainoastaan omistajuutta, vaan myös kunnianhimoinen tahtotila uuteen sukupolveen.

”Kakku kasvaa jakamalla”

Osa keskusteluryhmistä korosti sitä, että omistusrakenteen on hyvä olla dynaaminen, ja myös nuoret tulisi ottaa mukaan. Myös henkilöstön sitouttamista voidaan pohtia keskustelijoiden mukaan verotuksellisesti edullisilla ESOP eli Employee Stock Ownership Plan -sopimuksilla. Asenteena pitäisi olla, että: ”Kakku kasvaa jakamalla”.

Osana lokakuun lopussa pidettyä KASKI -tapahtumaa järjestimme keskustelutilaisuuden scaleupien toimitusjohtajille, hallitusten puheenjohtajille ja omistajille, joka kulki nimellä KASKI Scaleup Sessionsin. Tapaamiseen osallistui 160 kasvunnälkäistä scaleup-johtajaa edustaen liki 7 miljardin euron liikevaihtoa. Heidät haasteltiin vaihtamaan pienryhmissä kokemuksiaan kasvun draivista – eli siitä, kuinka koko organisaatio saadaan viritettyä voimakkaaseen kasvun tavoitteluun. Tavoitteena oli saada jaettua tehokkaasti keskustelijoiden parhaat opit ja oivallukset – jotta kaikkia läksyjä ei tarvitsisi oppia kantapään kautta. Tästä työstä  syntyi lähes 500 oivallusta, joita Kasvuryhmällä on nyt kunnia päästä jakamaan neliosaisen blogisarjan muodossa.

Lue lisää aiheesta