Elina Jaakkola

Lineaaritoukista voi kuoriutua kiertotalousperhosia

Elina Jaakkola

Lineaaritoukista voi kuoriutua kiertotalousperhosia

Viime torstaina 19.9. Messukeskus poreili, kun yli 400 suomalaista kasvukapteenia kokoontui Future Back -tapahtumaan jakamaan ja sparraamaan kokemuksiaan kiertotalouden kasvumahdollisuuksista ja ennakkoluulottomasta tulevaisuustyöskentelystä. 

Future Back -tapahtuman keskiössä olivat kasvun johtajien ja yrittäjien omat kokemukset kasvun tavoittelusta ja rohkeasta uudistumisesta lineaarisista toimintamalleista kohti kiertävän talousmallin periaatteita. Keräsimme pienryhmäkeskusteluiden ja case-esitysten parhaimmat oivallukset Twitteristä ja viestiseinältä TOP 10 -listaksi, olkaa hyvä!  

Future Back -oivallusten TOP10

 1. Työstä jatkuvasti erilaisia skenaarioita. Vaikka yrityksen visio ja asemointi tulevaisuudessa olisi kirkkaana mielessä, tarvitaan monta (vaihtoehtoista) suunnitelmaa siitä, miten sinne päästään.

   

 2. Jos markkina ei kasva tai tuntuu liian pieneltä, olet määritellyt busineksen mahdollisuudet liian suppeasti! Katso rohkeasti ympärillesi, mitä muualla arvoketjussa ja ympärillä tapahtuu?

   

 3. Digitalisaatio ja kiertotalous muuttavat ansaintamalleja myös perinteisillä toimialoilla. Innovointi lähtee arvoketjun ymmärtämisestä ja siellä olevien tarpeeksi lähellä olevien tarpeiden tunnistamisesta.

   

 4. Kasvuhankkeita pitää olla menossa koko ajan. Parhaiten pärjäävät ne yritykset, jotka uskaltavat rohkeasti. Yli puolet ajasta pitäisi liittyä uuden luomiseen.

   

 5. Pitää vähän hävettää, muuten et kulje riittävän nopeasti! Kunnianhimoisessa kasvuhankkeessa kuuluu olla epävarmuustekijöitä ja se tilanne tulee sietää.

   

 6. Kiertotalouden hyödyntäminen on kasvun kannalta välttämätöntä. Meidän on löydettävä taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä tapoja tehdä bisnestä. Kiertotalous tarjoaa juuri näitä – se on tulevaisuutta ja kasvua.

   

 7. Lineaaritoukista voi kuoriutua kiertotalousperhosia. Muutos on mahdollista ja välttämätöntä myös ei niin ilmeisissä konteksteissa, uskalla uudistua!

   

 8. Mikä on yrityksesi hiilikädenjälki? Henkilökohtaisen hiilijalanjäljen sijaan pitää myös miettiä, mikä on yrityksen hiilikädenjälki: miten muutamme maailmaa ja autamme muita kestävämmän liiketoiminnan luomisessa?

   

 9. Kiertotalous on ajatusmalli, jota voi tukea myös levittämällä viestiä. Näin ollen kiertotaloutta voi tukea ja edistää, vaikka oma yhtiö ei tuotakaan fyysistä tuotetta, jossa kiertotalous olisi vielä vahvemmin läsnä.

   

 10. Omistajien tahtotila määrittää, minkälaisen planeetan jätämme jälkeemme. Vastuullisuustavoitteet on asetettava omistajuuden tasolla ja pitkällä horisontilla. 

 

Kasvuryhmä järjesti Future Back -tapahtuman Messukeskuksessa 19.9.2019 yhteistyössä Sitran kanssa. Tapahtumassa oli esillä yli 30 kiertotalouden yritysesimerkkiä, joissa hyödynnetään kiertotalouden liiketoimintamalleja kasvun edistämiseksi. Keynote-puheenvuorot pitivät Kaisa Hietala (Gaia), Risto Siilasmaa (Nokia, F-Secure), Aaro Cantell (Normet) ja Jyri Arponen (Sitra). Case-puheenvuorot pitivät Peter Fredman (Fredman Group) ja Jani Lehikoinen (Hydroline). Tulevaisuuden muutoksia ja kasvumahdollisuuksia käsiteltiin tapahtumassa Risto Siilasmaan tutuksi tekemän future back -ajattelun avulla, jossa yrityksen strategiaa lähdetään hahmottamaan rohkean visioinnin ja tulevaisuus-skenaarioiden kautta. Tapahtumaan osallistui yli 400 kutsuvieraista keskisuurten yritysten johdosta, hallituksista ja omistajista. 

Lue lisää aiheesta