Anette Tuomainen

Kasvutarina energia-alan maailmanmullistajalta – Mika Anttosen askeleet menestykseen

Anette Tuomainen

Kasvutarina energia-alan maailmanmullistajalta – Mika Anttosen askeleet menestykseen

Mika Anttonen on ST1:sen perustaja, pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Anttonen aloitti uransa Nesteellä ja on sen jälkeen kasvattanut yrityksensä ST1:sen yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista energia-alan toimijoista. Hän on myös suorapuheinen ilmastovaikuttaja ja haluaa mullistaa energia-alan ja monien muiden alojen toimintatapoja.

Muutoksia on hankala saada aikaan, jos kaikki pelkäävät tekevänsä virheitä.

Anttonen on puhunut paljon virheiden tekemisestä ja niiden kautta oppimisesta. Hän teki uransa suurimman virheen Nesteellä, jossa moka aiheutti yli miljoonan tappiot satamassa seisovan öljyn takia. Mika Anttonen kertoi virheestään viime vuonna korostaen erityisesti, miten hän itse kasvoi sen seurauksena. ”Muutoksia on hankala saada aikaan, jos kaikki pelkäävät tekevänsä virheitä.” Anttonen tähdensi.

Anttosen kannustamaa virheiden tekemisen ideologiaa sovelletaan laajasti muuallakin. Virheet ovat äärettömän tehokkaita keinoja saada käytännön oppia ja kasvaa. Tätä puoltavat myös monet yrityskirjallisuuteen kuuluvat oppaat, joissa juurikin epäonnistuminen on nostettu kasvun keskiöön. Nykyään myös monessa yhteydessä mietitään, miten koulutuksessa tulisi kannustaa virheiden tekemiseen sen sijaan, että virheet nähtäisiin negatiivisina ja välteltävinä asioina.

Anttonen on tehnyt paljon työtä maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi ja esittänyt niihin rohkeita ja eriskummallisinakin pidettyjä mielipiteitä. Hän on muun muassa ollut rahoittamassa maapallon syvyyksiin porattavaa reikää Espoossa, jonka tarkoitus on mahdollistaa puhdasta energiantuottoa maaperän lämmöstä. Hän on sanonut hanketta gamechangeriksi, johon tulee satsata kaikki. Tuorein projekti, jonka puolesta Anttonen tekee työtä, on Saharaan tehtävät hiilinielut. Ne edistävät hapentuottoa, sitovat hiilidioksia ja tuottavat ongelma-alueille vettä. Tärkeimmäksi ilmastoteoksi Anttonen kuitenkin linjaa sen, että kehittyvien maiden tytöt ja naiset saavat paremman koulutuksen.

Mika Anttonen on yksi Kasvuryhmän perustajajäsenistä, jotka kasasivat kokoon yritysjohtajien vertaistuen ja -sparrauksen joukon vuonna 2015, tavoitteenaan viedä Suomea kohti yrittäjyyshenkisempää yhteiskuntaa. Anttonen puhuu KASKI2018 -tapahtumassa 6.11.2018.

Lähteet:

https://demokraatti.fi/st1n-mika-anttonen-elamani-virhe-maksoi-yli-1-000-000-taalaa-muutoksia-on-hankala-saada-aikaan-jos-kaikki-pelkaavat-tekevansa-virheita/

http://www.aalto.fi/fi/current/news/2018-04-16-003/

https://www.talouselama.fi/uutiset/energian-toisinajattelija/4129c1ee-5f04-35f0-9ce1-2e6ed1ad1b50

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!