Kasvuhankkeet – Eli mistä sinun törkee lupauksesi syntyy?

Kasvuhankkeet ovat yrityksen kasvun kannalta elintärkeitä hankkeita ja ne muodostavan sen tien, mitä pitkin Törkeää lupausta lähdetään tavoittelemaan.

Kasvuryhmäläisten tekemiä Törkeitä lupauksia seurataan säännöllisesti yhteisissä tapaamisissa. Koska Törkeät lupaukset ovat kunnianhimoisia ja pitkällekkin tähtääviä, liittyy niihin konkreettisempia mietittyjä askelia, Kasvuhankkeita. Törkeä lupaus kuvastaa minne haluamme päästä, ja Kasvuhanke kuvastaa mitä tietä pitkin sinne päästään.

Kasvuhanke

Kasvuhankkeet ovat kasvun kannalta kriittisiä kärkiä, joiden tavoitteluun kannattaa sijoittaa merkittävästi aikaa ja vaivaa. Kasvuhanke on hyvä silloin, kun se läpäisee seuraavan kattavan happotestin:

1. Se on kriittinen paitsi sinulle, myös asiakkaallesi
2. Se ratkoo jonkin ison ongelman
3. Se on riippumaton – menestys ei riipu kolmansista osapuolista, vaan itsestä
4. Se ei ole tuotehanke, vaan skaalautuva liiketoimintamallihanke
5. Se ratkoo ongelman tarpeeksi suurella muutoserolla
6. Se luo asiakkaalle kiistatta mittavaa ja mitattavaa hyötyä
7. Se ei tähtää pelkästään kustannussäästöihin

Kasvuhankkeita voi olla käynnissä yhteensä 3-5 kappaletta – ne eivät ole mitä tahansa kehityshankkeita, vaan isoja ponnistuksia. Kasvuhankkeita tulisi aina olla myös muutama varastossa, josta niitä voi nopeasti nostaa kärkihankkeiksi lopetettujen tilalle

Ykköshanke

Kasvuhankkeista valitaan Ykköshanke, se kaikista tärkein hanke, jonka saavuttamiseen haluat hyödyntää Kasvuryhmän tuen. Ykköshanke on arvioitavissa happotestin avulla:

1. Se on rohkea eli jokin uusi valinta (esim. uusi markkina, tuote tai bisnesmalli)
2. Se on itsessään voimakkaan kasvun lähde (15+ % p.a.) kasvua– ei vain kasvua tukevaa toimintaa, tehostamista tai kaiken pientä petraamista
3. Sille voi arvioida suoran euromääräisen lisäliikevaihtopotentiaalin

Etappi

Ykköshankkeiden edistymistä seurataan asettamalla puolivuosittain etappeja ja seuraamalla niiden toteutumista. Etappi on jäsenten asettama puolivuosittainen tavoite, joka mittaa Ykköshankkeen edistymistä. Hyvä etappikuvaus täyttää seuraavan 3 kriteerin happotestin:

1. Se on mitattavissa oleva eli niin selkeä, että voit määritellä tarkan hetken, jolloin olet saavuttanut sen.
2. Se on kunnianhimoinen eli se antaa kuvan siitä, mihin organisaatiosi parhaimmillaan pystyy.
3. Se on realistinen eli olet tosissasi ja organisaatiosi on alkanut jo tehdä (ajatus)työtä mm. resurssien hankkimisen eteen.

Lue uusimmat blogit