Anette Tuomainen

KASKI18 Scaleup Afternoon – kasvujohtajien kootut oivallukset

Anette Tuomainen

KASKI18 Scaleup Afternoon – kasvujohtajien kootut oivallukset

KASKI2018 piti sisällään roppakaupalla viiltäviä keskusteluja kasvusta – johtajalta johtajalle, yrittäjältä yrittäjälle. Scaleup Afternoon jäljittelee Kasvuryhmässä suljetusti käytyjä pienryhmäsparrauksia, jotka keskittyvät jäsentemme keskeisimpiin liiketoimintahaasteisiin, kun taas KASKI toi laajemmin yhteen kasvujohtajia, omistajia, yrittäjiä ja startuppeja ympäri Suomea. Keräsimme jokaisesta läpikäydystä aihepiiristä pääoivallukset, ota talteen itsellesi relevanteimmat!

Oivalluksia kasvujohtajalta toiselle

Johtoryhmän toimintatapojen uudistaminen

Varmista nopea tiedonkulku, sekä sisällä että ulkopuolelle. Viestintävälineet, materiaalien kerääminen ja asioiden valmistelu ennakkoon nopeuttavat johtoryhmätyöskentelyä. Kommunikoi myös selkeästi koko organisaatiolle johtoryhmän tavoitteista, seurannasta ja saavutuksista – sekä johtoryhmän päätöksistä.

Uusiutuminen ja erilaisuus on valttia. Vaihtele johtoryhmän kokoa ja kokoonpanoa, kierrätä jäseniä tai tuo johtoryhmään ulkopuolisia näkökulmia. Varmista tätä kautta trendien ja kehityksen seuranta ja pidä sormi pulssilla.

Preppaus on puoli palaveria. Olemme kaikki istuneet palavereissa joissa aikaa menee siihen, että saadaan ensin kaikki samalle kartalle. Tule jokaiseen johtoryhmän kokoukseen valmistautuneena – ja vaadi tätä myös muilta. Pääsette kiinni heti tärkeisiin asioihin ja säästätte kaikkien aikaa.

Hallituksen toimintatapojen uudistaminen

Motivoi konkretialla. Hallitustyön isojen linjojen pyörittely voi etäyttää konkretiasta. Pidä huoli, että jokainen jäsen tietää mihin he voivat vaikuttaa, ja mitä heiltä odotetaan. Selkeä odotusarvo antamastaan outputista motivoi.

Älä pelkää tulla haastetuksi ulkopuolelta. Advisory Boardit on todettu useassa hallituksessa toimiviksi. Ottakaa neuvonantajia joko yrityksen sisältä, tai mieluiten ulkoa tukemaan hallitusta. Esimerkiksi sijoittajat ja asiantuntijat voivat molemmat tuoda hyviä näkemyksiä hallitustyöhön ja haastaa oikealla lailla.

Uudistukaa selkeissä sykleissä. Mikäli hallituksessa ei tapahdu muita muutoksia, tuokaa isoa uutta näkökulmaa väkisin ainakin 5 vuoden välein – esimerkiksi jäseniä vaihtamalla.

Organisaatiokulttuurin kehittäminen

Huolehdi johdon esimerkillisyydestä. Rohkeaa kulttuuria kehitettäessä johdon esimerkki on kriittinen – ja etenkin toimitusjohtajan. Yrityksen johdon pitää uskaltaa tehdä radikaaleja ratkaisuja ja päätöksiä oikeanlaisen kulttuurin luomiseksi. Liian turvallisuushakuinen johto ei sovi tähän tehtävään.

Sanoita kulttuuria aktiivisesti. Tee kulttuurista yhteinen asia, joka on sanoitettu ja visualisoitu kaikille yhteiseksi. Laitan arjen käyttäytyminen ja pienet tavat jakoon, jolloin kaikki ymmärtävät mistä on kyse. Tätä korosti myös Virpi Holmqvist KASKI Showssa Kai Kaasalaisen ja Mikko Kuitusen kanssa. Yrityksen tarinaa on kuljetettava kaikessa viestinnässä.

Pick your battles. Ole tietoinen siitä, miten esimerkiksi virheiden myöntämiseen tai esimiehen kaikkitietävyyteen suhtaudutaan eri tavalla eri puolella maailmaa. Tee tietoinen valinta siitä, mitä yhtenäisyyksiä kulttuureissa pitää olla toimipisteestä riippumatta, ja mitä eroavaisuuksia sallitaan.

Yritysostot ja onnistuneet integraatiot

Vaali ostettavaa yritystä. Näytä ostettavalle yritykselle yrityskaupan seurauksena syntyvä vahvempi kokonaisuus, joka tukee ostajan isompaa tarkoitusta ja toiminnan arvoa. Vaali ja kunnioita heidän erikoisosaamistaan niin, että kokevat olevansa asiakkaan konsernin parhaita.

Etsi veljiä ja sisaria. Integroi yritys mukaasi vain, jos 1) tuotteet samoja 2) asiakkaat samoja tai 3) integroinnista voi laskea tai päätellä jonkun selkeän hyödyn. Jos ostettavan firman kulttuuri näyttää olevan kovin kaukana omasta, jätä ostamatta tai älä ainakaan integroi. Jos ostat kilpailijan, varmista että heidän asiakkaat haluavat tehdä kanssasi töitä.

Yhteinen alku määrittää onnistumisen. Minimoi aika harmaalla alueella. Alussa muutosvastarinta on pienin, joten laita tällöin panos tulille. Ole ensin tiukka, ja kun asiat alkavat rullaamaan, lievennä otetta nopeasti.

Liiketoiminta uudessa kohdemaassa

Ihastu detaljeihin. Sen lisäksi, että tunnet paikallisen lainsäädännön haasteet, ota selvää pieneltäkin tuntuvista yksityiskohdista. Onko tässä maassa henkilön titteleillä väliä myynnissä? Ovatko liikelahjat tärkeitä?

Älä jätä kumpaakaan narunpäätä tyhjäksi. Varmista, että kohdemaassa on paikallisia luottohenkilöitä, jotka avaavat suhteillaan ovia ja tietävät kivenkolot. Laita kuitenkin mukaan myös kotimaisia lähettiläitä, jotta kohdemaassa on aina linkki kotiin.

Paikallisvoima on korvaamaton. Saksalainen ostaa saksalaisen tuotteen vaikka se olisi vain 70%  laadusta tai toiminnallisuudesta. Hanki paikallinen apukäsi, jolla on oikeat insentiivit.

Katso videot KASKI2018 puheenvuoroista

Katso KASKI2018 kuvagalleria

Kurkkaa Johtajalta johtajalle -opas

Omaa toimintaa on jatkuvasti pysähdyttävä katsomaan kauempaa. Reflektoi, mitkä näistä oivalluksista toteutuvat omassa arjessasi, ja mihin voisit satsata enemmän.

Kasvuryhmässä jäsenet antavat toisilleen täsmäsparrausta eri aiheiden yhteydessä. Jos minulla on kokemuksia, miksi en jakaisi niitä muille? Samoja virheitä ei kannata tehdä kahdesti, ja kasvuvoimaa saa parhaiten vertaisiltaan.

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!