Kasvuryhmä

Vilja Hannula

KASKI 2017 -shown kotiläksyt – aloita vaikka tänään!

Vilja Hannula

KASKI 2017 -shown kotiläksyt – aloita vaikka tänään!

KASKI Show 2017 keräsi lavalle joukon huippupuhujia, jotka haastoivat yleisöä oman bisneksensä uudelleenjärjestämiseksi. Puheenvuorojen ei ole tarkoitus jäädä puheeksi, ja haluamme omalta osaltamme varmistaa että kukaan ei pääse liian helpolla.

Tässä siis KASKI läksyt kaikille johtajille:

1. Määritä yrityksellesi tarkoitus, johon uskot itse. Miten te porukkana muutatte maailmaa? Mistä työntekijäsi voivat olla ylpeitä? Tarkoituksen täytyy olla tosi itsellesi ennen kun se voi puhutella organisaatiotasi. (Illan ensimmäisen kotitehtävän antoi Valerie Keller, joka avasi shown puhumalla merkityksen vaikutuksesta yrityksen draiviin. Tämän jälkeen hän keskusteli Teresa Kemppi-Vasamankanssa siitä, miten Kemppi on työstänyt omaa merkitystään ja mihin se on heillä vaikuttanut. >> Katso video)

2. Laadi viestintäsuunnitelma siihen, että jokainen henkilö yrityksessäsi kokee työnsä olevan merkityksellistä. Merkityksellisyyden lisääminen on kommunikaatiokysymys. Siinä on onnistuttu, kun avaruusaseman siivoojakin vastaa, että hänen tavoitteensa on saada mies kuuhun. (Tämän opetuksen jakoi Matti Alahuhta, joka kertoi että hänellä itsellään ei ollut draivia työhön ensimmäisen 10 vuoden aikana urallaan. >> Katso video)

3. Sopikaa organisaation johtamistyylin tasapainosta. Hyvinä aikoina henkilöstö saattaa käydä ylimieliseksi, ja silloin johtamistyyliin on hyvä tuoda haastoa. Huonoina aikoina ilmapiiri saattaa olla voimaton, ja silloin johtamisen painopisteen pitää olla motivoinnissa. (Alahuhta antoi myös tämän kotitehtävän, lisättyään että tärkeintä esimiestyössä on kuitenkin loppujen lopuksi johdomukaisuus.  >> Katso video)

Jos me tehtäis mitä oikeat firmat tekevät, me ei ehdittäisi tehdä mitään mitä nyt tehdään.

– Tuomas Syrjänen

4. Arvioi organisaatiosi palkkajärjestelmä: onko se läpinäkyvä, oikeudenmukainen ja suunniteltu pitämään porukka poissa mukavuuskuopista?(Jarkko Veijalainen täydensi tätä haastetta kertomalla konkreettisesti miten 3 Step IT:llä varmistetaan nämä asiat >> Katso video).

5. Aseta vientiasteen tavoitteeksi yli 90%. Epäonnistuminen kuuluu liike-elämään ja sitä ei kannata pelätä. Ison kasvuloikan tekemiseksi sinun on pakko tähdätä ennakkoluulottomasti kansainvälisille markkinoille. Sinulla pitää olla suunnitelma siihen, miten saat kasvatettua viennin osuutta yli 90%. Pidä myös huoli siitä, että menestymisen kriteerinne perustuvat kansainväliseen menestykseen. (Nämä läksyt antoi mies, joka tietää mistä puhuu: Suomen yksi menestyneimmistä yrittäjistä, Heikki Kyöstilä, perusti Planmecan jo 70-luvun alussa kansainvälistymisen ehdoilla. Loppu on historiaa.>>Katso videotervehdys)

6. Kerro seuraavasta virheestäsi organisaatiolle. Muut eivät uskalla tehdä virheitä, jos he kokevat, että johtajatkaan eivät niitä tee. Avoimuuden ja rohkeuden kulttuuri on mahdollista saavuttaa vasta, kun näytät esimerkkiä virheiden inhimillisyydestä. (Jukka Kurttila antoi läksyt fishbowl-keskustelun yhteydessä, jossa puhuttiin paljon vapaudesta ja vastuudesta, sekä siitä, että jos homma onnistuu ilman virheitä, ei yritystä ollut luultavasti tarpeeksi. Läksyt hyväksyi muu keskusteluporukka, eli Tuomas SyrjänenKati RajalaSamu Hällfors ja Matti Kaski>> Katso videotervehdys)

7. Tee seuraava päätös vähän nopeammin kun yleensä. Tämä on konkreettinen tapa nopeuttaa päätöksentekoa organisaatiossasi. Voitko sinäkin tehdä kuten mäkihypyssä – ponnistaa ensin ja korjata ilmassa? (Fun fact: Matti Kasken päätöksentekoon liittyvä kotitehtävän oli inspiroinut Matti Nykänen. >> Katso video)

Älä anna roolisi määritellä sinua. Kuka tahansa voi oppia riittävästi tekoälystä.

– Risto Siilasmaa

8. Käy läpi teidän prosessit ja poista turhat säännöt,jotka estävät itsenäistä ajattelua ja toimintaa. Fiksuille ihmisillä prosessien tulee olla ajattelun sääntöjä, ei toiminnan sääntöjä. (Tämän fishbowl-viisauden yhteydessä todettiin myös, että prosessien merkitys ei voi olla se, että johdolla on enemmän mielenrauhaa. >> Katso video)

9. Tutustu molekyyliorganisaation mahdollisuuksiin. Sitä on toteutettu menestyksekkäästi paisti pelialalla, myös rakennusalalla. Pohdi, voiko sinun toimialan johtamismallia keksiä kokonaan uudestaan? (Pohjola Rakennuksen perustaja Juha Metsälä todisti, että nämä läksyt voi tehdä kuka tahansa. >> Katso video)

10. Opettele ymmärtämään tekoälyä. Varaa kaksi tuntia aikaa perehtyäksesi tekoälyn perusteisiin. Tämän jälkeen varmista, että myös kollegasi ymmärtävät tekoälyä. Lopuksi voitte tehdä strategian datan keräämiseksi ja mahdollisuuksien tunnistamiseksi. (Risto Siilasmaa muistutti yleisöä pienen viittausharjoituksen avulla siitä, että sinulla on vastuu ja vapaus oppia uutta asemastasi riippumatta. >> Katso video)

Läksyt tullaan tarkistamaan ensi vuoden KASKE:ssa. Ei kannata jättää niiden tekemistä viimeiseen iltaan – hyvä päivä aloittaa uusien juttujen tekeminen on vaikka tänään.

Lue lisää aiheesta