Anette Tuomainen

Kai Kaasalainen uusiutumisen ja disruption lähettiläänä

Anette Tuomainen

Kai Kaasalainen uusiutumisen ja disruption lähettiläänä

Kyky uusiutua ja oppia jatkuvasti uutta on hyvän johtamisen sekä hyvän kasvuorganisaation tunnusmerkki.

Tamrolla ei mietitty kahta kertaa mennäänkö apuun, kun kilpaileva yhtiö joutui jakeluvaikeuksiin tuotteidensa kanssa. Vuoden 2017 loppupuolella Tamro juoksi avuksi Oriolan jakelukriisiin keskellä, auttaen kilpailijayritystään lääkkeiden toimituksissa. Tietovirtojen jalostamiseen liittyvät ongelmat voivat olla vakavia, varsinkin ne koskevat ihmisten terveyttä. Ongelmanratkontaa tehdessä luotiin samalla uudenlaista toimintamallia tietovirtojen jalostamiseen, ja Tamro otti uudenlaista tilaa eräänlaisena yhdistäjänä toimijoiden välillä. Kaasalainen haluaa tehdä töitä suomalaisen hyvinvoinnin hyväksi, eikä siinä ole tilaa olla auttamatta toisia ja mietittävä, miten alaa voisi jatkuvasti disruptoida kohti parempaa.

Jatkuva oppiminen on elinehto

Hyvä ja vaikuttava johtajuus ja sen rakennuspalikoiden kasaaminen ovat Tamron toimitusjohtajan Kai Kaasalaisen erityinen intohimon kohde. Kaasalainen keskusteli hiljattain johtajuuteen ja tulevaisuuteen ja transformaatioon syväsukeltavan bloginsa Aamupuuro -sarjassa johtajan peileistä. Persoonallisuus on osa johtajaa. Se, mitä omassa takataskussaan menneestään kantaa on osa johtajaa. Sama filosofia pätee kaikkialle organisaatioon ja Kaasalainen puhuukin useasti Dream Teamin rakentamisesta eli oikeaa osaamista omaavien ja yhteensopivien henkilöiden tärkeydestä.

Kaasalainen on tähän päivään tultaessa kehittynyt kokeneeksi johtajaksi ja inspiroi innokkuudellaan ja jatkuvalla itsekehityksellään muita. Hän on ollut muun muassa toimitusjohtajana Wincor Nixdorfin Suomen toimistolla sekä Fujitsulla ja Capgeminillä myyntijohtajan tehtävissä. Hän toimi Tamrolle siirtyessään myynti- ja markkinointijohtajana, jonka jälkeen hän nousi varatoimitusjohtajan paikan kautta toimitusjohtajaksi.

Kuorolaisesta tulee oopperan solisti.

Vaativien johtajatehtävien mukana karttunut osaaminen ei ole kuitenkaan saanut Kaasalaista tuudittautumaan liiaksi kasvun tunteeseen. ”Yksi tärkeä menestymisen osatekijä kun on kyky uusiutua ajattelussaan, ja samalla myös työkalujensa suhteen.” tiivistää Kaasalainen johtajana kasvamisesta. Hänen blogissaan käsittelemänsä Michael Watkinsin malli ”Seitsemästä suuresta siirtymästä” kuvaa muutosta ei vain niin sanotusti ylöspäin, vaan myös odottamattomiin suuntiin. Miksi johtaja ei voisi taipua eri alueelle, kun missä on kehittänyt osaamistaan viimeiset 10 vuotta? Eikö se toisi raikasta ajattelua ehkä jo vanhentuneen rinnalle? ”Johtajan näkyvyyden muutosta kuvataan vertauksella, jossa kuorolaisesta tulee oopperan solisti.”

Hän panostaa jatkuvaan uuden oppimiseen ja kajastaa elämänfilofiaansa myös alaisiinsa – kaikille kuuluu mahdollisuus itsensä kehittämiseen ja modernin organisaation tarjoamaan itseohjautuvuuteen. Kun yrityksesi pyrkii tarjoamaan alanne parhaat mahdollisuudet kehittymiseen ja oppimiseen, vetää se magneetinlailla alan potentiaalisimmat osaajat luoksenne.

Jatkuvan uudistumisen oppikoulu pätee yhtä hyvin myös yrityksiin. Kaasalainen kertoo transformaatiota käsittelevässä tekstissään muun muassa ulkoisen murroksen ja oman vision sovittamisesta yhteen. Terveystoimiala on hänen mielestään paikassa, jossa kilpailuetua kannattaa hakea vain aidosti asiakkaan etua tavoittelevalla toimintamallilla. Muutoksen myötä regulaatiotkin kyllä muuttuvat. Tämän käsityksen mukaan halutessasi isoa muutosta, tulee sen lähteä omasta toiminnasta – olitpa sitten valtameriä hallitseva toimija, tai kilpailussa visusti uiskenteleva sitkeä pikkukala. Paine pakottaa jäykät rakenteet mukaan samaan virtaan. Muutoksessa tärkeintä on kyky ennakoida ja Tamrolla harjoitettu strateginen johtajuus keskittyy kykyyn ennakoida, samaan aikaan kun perusliiketoiminnan rakenteet ovat hyvin hoidettuja.

Kai Kaasalainen näyttäytyy KASKI2018 -tapahtuman lavalla 6.11. muiden Suomen yritysmaailman inspiroivimpien puhujien joukossa.

Lähteet:

https://www.mediuutiset.fi/uutiset/tamro-turvasi-laakejakelun-toimitusjohtaja-palkittiin-keskustelunherattamisesta/627c291f-485a-3783-b549-afb438eb2a74

https://www.talouselama.fi/uutiset/nain-apteekeista-saadaan-saastoja-lupajarjestelmaan-ei-tarvitse-koskea/03e61dbd-3d89-3e1a-9b89-297cf480497e

http://www.tamro.fi/fi/Sivut/default.aspx

https://johtajuus.net/ 

Lue lisää aiheesta