Anette Tuomainen

Dynaamiset yritykset muokkaavat tulevaisuutta – mikä niitä yhdistää?

Anette Tuomainen

Dynaamiset yritykset muokkaavat tulevaisuutta – mikä niitä yhdistää?

Innovaatiot ja teknologian kehitys luovat toivoa huolenaiheiden värittämien tulevaisuuden skenaarioiden keskelle, mutta niihin kykenevät panostamaan vain aidosti dynaamiset ja rohkeat yritykset.

Juuri ulos tulleen Lontoon pörssin tekemän listauksen mukaan on pk-yrityksiä syytä juhlia. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat nopeasti kasvavia, dynaamisia ja mukautumiskykyisiä ja niillä on suuret mahdollisuudet vaikuttaa positiivisesti talouskasvuun ja työpaikkoihin. Aikamme isot ongelmat saavat niistä vasteen ja niitä voidaan pitää inspiroivina suunnannäyttäjinä.

Listaukselle ylsi myös 20 suomalaista yritystä, joiden joukossa oli Kasvuryhmän jäsenistä muun muassa Amitec, Normet, Juustoportti. Voimme läheltä seuranneena verhon takaa paljastaa, ettei kasvu ole tullut itsestään ilman siihen tähtäävää tahtotilaa ja rohkeita tekoja.

Pk-yritykset ovat selkäranka Euroopan taloudessa, joka on vakaa ja kasvava.

Lontoon pörssille antamassa kommentissaan EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen tähdentää, että pk-yritykset ovat Euroopan kilpailukyvyn selkäranka. Näiden yritysten kasvun ansiosta olemme muun muassa onnistuneet luomaan ennätysmäärän uusia työpaikkoja ympäri Eurooppaa.

Listaus paljastaa kasvuyritysten kirjon olevan heterogeeninen, ja tarkkaa kuvausta sille, millainen inspiroiva yritys on ei voida piirtää. Vaikka etunenässä edustusta pitävät teollisuus- ja tekniikkayritykset, jonka jälkeen tulevat elintarvike- ja tekniikka-alojen yritykset, erot ovat pieniä ja edustettuna on yhteensä 34 sektoria.  Alasta riippumatta yrityksiä kuitenkin yhdistää innovatiivisuus, joka näkyy patenttien määrässä – lähes 10000 haettua patenttia ja rekisteröityä tavaramerkkiä ylittää viidenneksellä viime vuoden arvon.

Raportissa kehotetaan kaikkia kasvuhakuisia yrityksiä satsaamaan muun muassa rahoitukseen ja suhteisiin kansainvälisille markkinoille.

Saavutukset eivät siis itsestään, eivätkä listauksiin yletä kaikki. Ehkäpä eron tekee se, kuka haluaa kasvaa, kuka satsaa tarpeeksi, kuka lupaa riittävän törkeästi ja kuka onnistuu hyödyntämään koko potentiaalinsa.

Tutkaillessamme esimerkiski teknologian kehitystä, suurin osa siitä on ollut sellaista, jota emme ole voineet etukäteen ennustaa. Lisäksi, teknologia on muuttunut aina odotettua nopeammalla vauhdilla. Ei ole selkeää, mitä tämä tarkoittaa nykypäivän yrityksillemme, ja mitä meidän kannattaisi sanoittaa tavoitteekseimme. Emmehän voi vielä tietää mikä on mahdollista. Kasvuryhmässä kuitenkin jokainen jäsen sitoutuu asettamaan sellaisen lupauksen tulevaisuudesta, jota ei itsekään meinaa uskoa todeksi.

Kasvuryhmä on scaleup-yritysten liike, jossa jäsenet auttavat toisiaan kasvamaan maailmaa muuttaviksi menestystarinoiksi. Oletko 10-­1000M€ vaihtavan suomalaisyrityksen pääomistaja, hallituksen puheenjohtaja tai toimitusjohtaja? Oletko valmis sitoutumaan yrityksesi voimakkaaseen uudistamiseen, kasvun tavoitteluun sekä rohkeaan kokeiluun? Hae mukaan!

Lähteet:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/tisTBgLC

https://www.lseg.com/resources/media-centre/press-releases/london-stock-exchange-group-launches-‘1000-companies-inspire-europe-2018’-report-0?cookies-accepted=1

https://www.lseg.com/resources/1000-companies-inspire

Lue lisää aiheesta

Kaipaatko kasvuvoimaa
Kasvuryhmästä?

Jos olet scaleup-yrityksen kasvukapteeni ja uskot siihen, että liiketoimintasi voi kasvaa ja uudistua ennennäkemättömällä tavalla, kuulut kunnianhimoiseen ja määrätietoiseen porukkaamme!