Anette Tuomainen

Chris Thür kasvatti startuppinsa globaaleja markkinoita valtaavien scaleuppien liigaan

Anette Tuomainen

Chris Thür kasvatti startuppinsa globaaleja markkinoita valtaavien scaleuppien liigaan

Yousicianin perustanut Chris Thür peräänkuuluttaa erilaisuutta, mukautumista ja tulevaisuuden luomista itse – sekä liikeideoiden, että työskentelytapojen suhteen.

Chris Thür on Yousicianin perustaja ja toimii nyt yrityksen toimitusjohtajana. Yousician on vuoden 2010 lopulla perustettu interaktiivinen sovellus, joka mullistaa musiikinopettelun ja pyrkii poistamaan perinteisiä musiikinopettelun esteitä. Se onkin kasvanut maailman suurimmaksi musiikinopettajaksi yli 8 miljoonalla aktiivisella käyttäjällä. Vuonna 2017 Yousicianin liikevaihto oli lähes 15 miljoonaa ja se on pompannut kahden kaveruksen startupista globaalia kasvua takovien scaleuppien liigaan.

Olemme hieman erilainen yhtiö, teemme asiat eri tavoin.

Yousicianin missio on tehdä musiikista yhtä tavanomaista ajanvietettä kuin vaikkapa kirjallisuudesta tai peleistä ja tämä ajatus toimii yrityksen suunnannäyttäjänä. Globaalit kasvutavoitteet ovat realisoituneet lyhyessä ajassa kun uusin toimisto avattiin hiljattain New Yorkiin, kertoo Slushin artikkeli.

Löydä ongelma, luo ratkaisu

Chris Thürilla on tutkinto systeemitekniikasta Sveitsistä ja hän on tehnyt tuotantotalouden maisterin tutkinnon Suomessa. Opintojensa jälkeen Chris ehti työskennellä useissa yrityksissä, mutta sukelsi täysillä yrityksen perustamisen aallokkoon saadessaan Kaipaisen kanssa idean Yousicinista erään baari-illan jälkeen.

Yousicianin perustamisessa keskeistä on ollut innovatiisten tapojen löytäminen sellaiselle opetuksen alueelle, joka on vahvasti perinteisten metodien värittämä. Chrisin kiinnostuksenkohteet ulottuvat laajasti teknologiaan, yrittäjyyteen, yhteiskuntaan ja koulutukseen – musiikin opettelun ohella tietysti. Räväyttävää on tajuta, että maailman suurimman musiikinopettajan perustajat eivät itse olleet muusikkoja, tai tienneet musiikista sen enempää kuin keskiverto kansalainen. Thür oli itse aloittanut kitaran ja pianon opettelun, mutta keskeyttänyt ne molemmat. Hän tunnisti heti ongelman, johon Yousician syntyikin ratkaisuksi. Thürin kasvutarinasta vedetty opetus onkin, ettei tarvitse olla asiantuntija ollakseen jossain menestynyt – täytyy vaan löytää ongelma, ja etsiä ratkaisu.

Pysy ketteränä ja pakene talvea

Yousicianin matka yrityksenä on ollut yhtä oppimista ja ennenkaikkea käyttäjätarpeisiin mukautumista. Yousicianilla on jo valmiiksi haastava kaksisuuntainen markkina – tarjooma veyy sekä opettajien, että opettelijoiden suuntaan – ja käyttäjät jakautuvat vielä useaan kategoriaan eri osaamistasojen ja käytettyjen oppimisen keinojen mukaan. Lisäksi haasteisiin on kuulunut hyvän digitaalisen tuotteen rakentaminen, jota onkin Kauppalehden artikkelin mukaan kehitetty kuukausi kuukaudelta paremmaksi. Yousicianin ketteryys voisi toimia oppina monelle kasvuyritykselle: vanhan idea tulee raadollisesti korvata uudella, mikäli se palvelee tavoitettamme paremmin.

Yousicianin idean lisäksi perinteisestä poikkeavaa on myös Thürin johtamistapa. Thür arvottaa korkealle henkilöstön välisiä suhteita ja työntekijöiden vapautta, kertoo hän Ylen artikkelissa. Niimpä koko toimisto lähtee säännöllisesti ulkomaille työntekoon, ja yritys on vieraillut muun muassa viime talvella Balilla. ”Olemme hieman erilainen yhtiö, teemme asiat eri tavoin.” Thür kuvailee. ”Digitalnomad” -trendi yleistyy jatkuvasti ja tulee olemaan ehkäpä yleinen tapa paeta talvea muillekkin Suomen yrityksille, jotka voivat tehdä töitä digitaalisesti mistä vaan.

Thür näkee pelillisen oppimisen tulevaisuuden opetuskeinona. Yousicianin tulevat suunnat liittyvät laajempaan kansainvälistymiseen sekä uudenlaisen brändin ja valikoiman rakentamiseen. Miksi pysyä pelkässä soitonopettelussa, varsinkaan tällä vauhdilla? Jäämme innolla odottamaan, minkälaisiin ulottuvuuksiin Thür taivuttelee yritystään. Sillä välin kuulemme lisää Chris Thürin kasvutarinasta ja matkalta tarttuneista opeista 6.11. Musiikkitalolla, sillä Thür on yksi KASKI2018 -tapahtuman puhujista. 

Lähteet:

http://www.slush.org/news/yousician-is-growing-up-in-every-sense-of-the-word-from-gamified-demos-to-an-exemplary-culture/

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kitarapelista-kasvoi-maailman-suurin-musiikkikoulu/BhMTLJi5 

https://yle.fi/uutiset/3-9972007 

Lue lisää aiheesta

Haluatko vaihtaa ajatuksia?

Jätä tähän yhteydenottopyyntö, ja me palaamme asiaan!