Ajankohtaista | Kasvuryhmä

Kestävän Kasvun Hyvät Kuulumiset

Kirjoittanut Kasvuryhmä | 20.29.2025

Kysyimme Kasvuryhmän pääyhteistyökumppaneilta: Mitä kestävän kasvun signaalia ei juuri nyt voi jättää huomioimatta?

KESKISUURET YRITYKSET HAKEVAT UUDISTUSTA PROSESSEIHIN JA TUOTTEISIIN KIINNITTYMÄLLÄ SUURYRITYSTEN VETÄMIIN HANKKEISIIN 

Yritysten uudistumisen haasteena on monesti koko. Minkä kokoisilla yrityksillä on kapasiteettia katsoa riskipitoisempia hankkeita nykyisten tuotteiden yli? Juuri tällä hetkellä positiivista on, että esimerkiksi metsäteollisuuden kehityshankkeissa näkee suuryritysten lisäksi pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka ovat lähteneet mielenkiinnolla mukaan. Hankkeista ne saavat eväitä prosessien ja tuotteiden uudistamiseen.

Konkreettinen nosto viimeaikaisista hankkeista on VTT:n vetämä Energy 1st Fiber Product Forming -tutkimusohjelma, jossa projekteja on jo nyt 20 miljoonan euron budjetilla. Perinteisesti kuitutuotteiden valmistaminen vaatii paljon veden käyttöä ja siten myös energiaa. Kun halutaan vähentää energiaa, tarvitsee vähentää vettä. Hankkeen tavoitteena on valmistaa lähes vedettömästi kierrätettäviä kuitutuotteita ja luoda sitä kautta yrityksille uudenlaista kilpailuetua. Hankkeessa yrityksillä on pääsy huippulaboratorioihin ja muihin miljoonaluokan laitteiden käyttöön.

Pk-yrityksille mukana olo tarjoaa alustan oman toiminnan kehittämiseen, tuotekehityksen nopeuttamiseen, kansainväliseen verkostoitumiseen ja synergiaan sekä lopulta kestävään kasvuun. Tutkimus ja sen aikaansaamat läpimurrot hyödyttävät suoraan teollisuuden kaupallisia projekteja. Tarvitsemme myös uusia yrityksiä kaupallistamaan teknologioita. 

Rohkea hypoteesi pitää tehdä: kuinka iso vaikutus voisi olla sillä, että biotalouteen syntyisi Suomeen 10 uutta sadan miljoonan euron firmaa?

Atte Virtanen, tutkimusalueen johtaja, VTT

 

YRITYSTEN KESTÄVÄÄ KASVUA MAHDOLLISTAA TÄLLÄ HETKELLÄ MONI ILMIÖ: KULUTTAJIEN PALAUTUNUT OSTOVOIMA, KORKOJEN LASKU, TEKOÄLY JA VIHREÄ RAHOITUS

Suomi on toipunut inflaation aiheuttaman ostovoiman rapautumisesta paremmin kuin muu Eurooppa. Vuonna 2022 elimme inflaation huipputasoa, jolloin ostovoima tippui Suomessa noin 10 prosenttia. Nyt olemme lähtötasoa jäljessä enää noin 2,5 prosenttia. Luultavasti tämän vuoden aikana olemme jo lähtötasoa edellä. Ostovoiman piristyminen tukee erityisesti kuluttajien taloutta, mutta se vaikuttaa myönteisesti myös yrityksiin. Lisäksi korkojen lasku tukee yritysten taloutta sekä piristää investointiaktiviteettia. Tämä on näkynyt jo yritysten luottokysynnän hienoisena piristymisenä loppuvuoden aikana.

Tekoälyn hyödyntäminen avaa yrityksille mahdollisuuksia kestävän kasvun rakentamiseen. OP Ryhmässä hyödynnämme tekoälyä laajasti, esimerkiksi sisäisten prosessien tehostamisessa, markkina-analyysien tekemisessä, asiakastyössä ja yleisesti prosessien kehittämisessä. Kun tekoälyä osaa hyödyntää yritykselle sopivalla tavalla, vapautuu resursseja aitoon liiketoiminnan kehittämiseen ja asiakastyöhön. 

Kestävyysvaatimukset ovat kiristyneet myös finanssisektorilla. Tämä näkyy nyt myös sijoituspäätöksissä Pohjoismaissa. Pohjoismaisista sijoittajista jopa 97 prosenttia ilmoittaa ESG-näkökohdilla olevan merkitystä yrityskauppojen sijoituspäätöksiä tehtäessä. Globaalisti luku on 81 eli 16 prosenttia pienempi. Voidaan siis sanoa, että Pohjoismaissa olemme ESG-tietämyksessä maailman huippua. Täällä ESG-vaatimus muun muassa due dilligence -prosessissa alkaa olla jo normi. Lisäksi kun katsotaan aihetta rahoitus- ja pääomamarkkinoiden näkökulmasta, ilmiö on selkeä: vihreiden joukkovelkakirjalainojen kasvu oli Euroopassa tosi kovaa viime vuonna ja kasvun odotetaan jatkuvan myös lähivuosina. Se kuvastaa hyvin sitä, kuinka yritykset siirtyvät vihreän rahoituksen piiriin tulevaisuutta rakentaessaan.

Janne Kauria, Head of Area Sales, OP Markets

 

Kasvuryhmä Suomi ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoitus on kiihdyttää keskisuurten, 10M€-1Mrd€ vaihtavien yritysten kestävää kasvua, uudistumista ja kansainvälistymistä. Kasvuryhmän toiminta perustuu tavoitteelliseen ja ohjattuun vertaissparraukseen. Kasvuryhmään kuuluu 210 kasvutahtoista yritystä ja yli 250 toimitusjohtajaa, omistajaa, hallituksen puheenjohtajaa sekä merkittävistä kasvuhankkeista vastaavaa johtajaa.