Anette Tuomainen

8 tapaa kasvun nälän ruokkimiseen

Anette Tuomainen

8 tapaa kasvun nälän ruokkimiseen

Kasvuyrityksessä asiat ovat rikki ja keskeneräisiä ja muutos on pysyvä tila. Kasvun esteenä voi olla pieni perfektionismi, ja totuttuihin tapoihin nojaava turvan hakeminen on syvällä kulttuurissa. Kun yrityksen historia kukoistaa mahtavia aikaansaannoksia, ei haluta harkitsemattomilla suunnilla romuttaa tätä perimää. Kirjoitimme aiemmin blogissamme törkeesti lupaamisesta: “tämä mentaliteetti on yksi keskeisimmistä syistä suomalaisen talouskasvun paradoksaalisuuteen: tutkimus toisensa jälkeen toteaa, että Suomella on ollut erinomaiset valmiudet synnyttää globaaleja menestystarinoita, mutta silti talouskehitys laahaa naapurimaita jäljessä.”

Pienet, tiiviit tiimit tuovat tasapainoa nopean kasvun muutoksille.

Puimme ympäri vuoden kasvuryhmäläisten sparraustiimeissä kasvun perimmäisiä kysymyksiä, ja olemme jakaneet toisillemme omia toimivaksi todettuja tapoja herätellä ihmisten kipinää kasvun mielentilalle. Miten siirtyä ”edetään pienin askelin, viilataan olemassa olevaa” -mentaliteetista rohkeampiin avauksiin ja kasvun nälkäiseen kulttuuriin?

8 tapaa ruokkia kasvun nälkää ja rohkeutta

  1. Kasvu ei synny vapaaehtoisesti. Muutos on ihmiselle luontaisesti epämukava tila. Kukaan ei tule itsekseen painamaan kaasua ellei johto aktiivisesti rohkaise ja kannusta kasvutavoitteisiin. Älä jää odottelemaan, vaan luo kulttuuria ja toimintatapoja, jotka kannustavat riskinottoon ja törkeisiin lupauksiin.
  2. Älä juokse auttamaan. Liian kiltti esimies ajautuu helposti auttamaan alaisiaan haasteissa. Tukea pitää antaa, mutta johtajan pitää myös luottaa siihen, että he pärjäävät. Älä käytä aikaasi jokaisen tulipalon sammuttamiseen tai muuten siihen opitaan, eikä niitä lähdetä selvittämään itse.
  3. Luo pieniä koteja. Jokainen haluaa kuulua heimoon, jossa on kotoisa olo, voi vaikuttaa ja kokee tulevansa ymmärretyksi. Pienet, tiiviit tiimit tuovat tasapainoa nopean kasvun muutoksille.
  4. Kirkasta ‘keskuskeittiön’ ja maayhtiöiden roolit. Varmista, että kaikille on selvää, kuinka paljon lokaaleilla maayhtiöillä ja niiden vetäjillä on vapautta tehdä päätöksiä. Selkeytä odotukset ja kannusta paikalliseen riskinottoon ja rohkeuteen, jos se on yrityksesi kasvutavoitteiden kannalta oleellista.
  5. Älä riko öljyttyä konetta. Harkitse, olisiko organisaatiossasi parempi ratkaisu rakentaa erillinen “skunkworks”-tiimi, joka rakentaa uutta liiketoimintaa rohkeasti ja olemassa olevista käytännöistä poiketen. Jo toimivan, hioutuneen organisaation muovaaminen rajusti kohti uudenlaista toimintamallia voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä.
  6. Kenttätykistö ja sissijoukot loistavat erilaisissa rooleissa. Ota huomioon ihmisten luontaiset roolit ja taipumukset ja varmista avainhenkilöiden olevan rooleissa, joissa he voivat kukoistaa. Kenttätykistön tähdet loistavat olemassa olevan suunnitelman toteuttamisesta ja hiomisessa, sissijoukot uutta rakentaessa ja rohkeissa kokeiluissa rajan toisella puolen.
  7. Tee tiettäväksi, mikä on yhteinen vihollinen. Kasvukulttuuri on helpointa luoda, kun on pelko selviytymisestä ja halu voittaa. Tästä syystä huonoina aikoina ihmisten vaihtuvuus monesti jopa laskee. Jos työntekijät miettivät, miksi pitää nähdä niin paljon vaivaa, rekrytoida ja muuttaa asioita, ovat asiat liian hyvin – tarvitsette uuden taistelun eteenne.
  8. Valitse kulttuuri – ja se on siinä. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, eikä kaikkia voi miellyttää. Ihmiset voivat itse päättää, haluavatko he jäädä valitsemaasi kulttuuriin. Toisaalta uudet rekryt tietävät paremmin, mihin tulevat.

Juuri nytkin rohkeutta kytee organisaatiossasi, ja menetät tilaa tulevilta saavutuksilta – aloita kasvun nälän ruokkiminen heti!

Lue lisää aiheesta

Haluatko vaihtaa ajatuksia?

Jätä tähän yhteydenottopyyntö, ja me palaamme asiaan!